Ik was nooit zo fan van marsepein. Met Sinterklaas vond ik altijd wel een poppetje of diertje van het veel te zoete goedje in mijn schoen. Maar van mij hoefde het niet meer. Die zoete zooi van een goedkoop supermarkt- of warenhuismerk. Totdat ik enkele jaren geleden in Duitsland tegen de marsepein (marzipan) van Niederegger aanliep. Ik was verrast van de, wenige zoete, smaak en wilde meer. Ik dook in de wereld van Niederegger. Een marsepeinfabrikant, opgericht in 1806, uit de Hanzestad Lübeck. Ik toog in december 2006 naar Lübeck en ontdekte hoe lekker marsepein kon zijn.
Lübeck, de marsepeinstad van Duitsland. Ooit telde de stad honderde marsepeinfabrikanten. Niederegger bleef als een van de weinige over. In de binnenstad een aardig maar klein Niedereggermuseum over marsepein, de geschiedenis van het merk én natuurlijk een bijhorend café en winkel. Net buiten de stad de fabriek en fabriekswinkel (inclusief koffiebar). Het assortiment is enorm. Maar de meeste producten zijn dan ook heerlijk! En voor wie niet van pure marsepein houdt, veel producten zijn voorzien van een laagje chocolade!
Het marsepeinrecept van Niederegger is natuurlijk streng geheim! Maar amandelen en suiker zijn de hoofdingrediënten. Alhoewel het suikergehalte bij Niederegger erg laag is!
Niederegger, nog steeds een familiebedrijf, verkoopt haar producten door heel Duitsland. Ik heb ze helaas nog nooit in Nederlandse winkels gezien. Des te meer reden voor een bezoek aan Lübeck de komende weken. Zeker nu de kerstmarktentijd aanbreekt!
Auf Wiedersehen,
Kees Westerkamp
1 opmerking:
kwam deze vakantie in de duitse supermarkten de marzipan cappuchine tegen. Deze is ook ERG aan te bevelen! jose
Een reactie posten