dinsdag 1 januari 2008

Drie Duitse steden stellen milieuzone in

Sinds vandaag, 1 januari 2008, hebben drie Duitse steden een milieuzone ingesteld. Dit zijn Berlijn, Hannover en Keulen. Per 1 maart volgen meer steden zoals Stuttgart en Mannheim. Daarna volgen nog meer steden. Voor Nederlanders is het goed om te weten dat ook München, Frankfurt am Main, Dortmund en Düsseldorf dit jaar een Umweltzone instellen.

Met deze regeling willen de Duitsers iets gaan doen aan de uitstoot van fijnstoffen en het broeikasprobleem.
In het kort komt het er op neer dat delen van de (binnen)stad alleen toegankelijk zijn wanneer automobilisten een milieuvignet hebben aangeschaft. Die delen zijn de zogenaamde Umweltzonen. Een verkeersbord geeft aan wanneer u zo'n zone binnenrijdt (zie afbeelding).

Welke vignet u moet aanschaffen is afhankelijk van de auto waarin u rijdt. En dit heeft weer te maken met de leeftijd van u auto, het feit of het diesel- of benzineauto is en of er een katalysator onderhangt. Er zijn drie vignetten, namelijk Rood, Geel en Groen. Aan de hand van uw kentekenbewijs wordt bepaald welk vignet uw auto krijgt. De kleur van het vignet bepaalt of u een bepaalde zone in mag. Sommige zones zijn bijvoorbeeld niet toegankelijk voor auto's met een rood vignet.

Als je naar een van de Duitse steden wilt die de regeling heeft ingevoerd dien je een vignet te kopen. Zowel de Nederlandse vakantiegangers en zakenlui (alleen dus als je met je auto of woonmobiel een stad in wilt die een Umweltzone heeft) als de Duitsers zelf!

Zowel in Duitsland als in Nederland heeft deze regeling al veel commotie opgeroepen. Zo is er veel onduidelijkheid bij de Duitse automobilisten hoe deze regeling gecontroleerd gaat worden. Zo heeft de stad Hannover al besloten om tot aan mei niet streng op te treden.

Wie als Nederlander richting Duitsland rijdt, moet nogal wat doen om aan het vignet te komen. Even stoppen bij de grens en het vignet kopen bij een loket is er niet bij. Dat moet je van te voren regelen en dit kan maar bij een paar adressen in Nederland. De ANWB maakt zich de komende tijd druk om deze zaak. Op de Duitse website Umwelt-Plakette is alle informatie te vinden over de regeling. Er is ook een Nederlandstalig document te downloaden met wat info.


Auf wiedersehen.
Kees


Geen opmerkingen: