zondag 18 januari 2009

Frau Antje leeft!

Het wandelende Nederlandse reclamebord in buitenlandse dienst staat deze dagen weer volop in de Duitse aandacht: Frau Antje. Volgens mij is er geen land in de wereld dat zoiets heeft: een speciaal in het leven geroepen icoon van het Nederlandse product voor promotiedoeleinden in den vreemde.

Berlijn staat van 16 tot en met 25 januari in het teken van Internationale Grüne Woche, de Duitse land- en tuinbouwbeurs. En Nederland staat dit jaar centraal op de beurs want we exporteren wat af naar onze Oosterburen. Van de totale Nederlandse export aan kaas bijvoorbeeld (470.000 ton) gaat iets meer dan 43% naar Duitsland. En dat merk ik dagelijks op de markt in onze Duitse woonplaats als ik daar inkopen doe. Bij de kaasboer wordt veel kaas uit Nederland verkocht en onder namen die ik in Nederland nog nooit heb gezien.


Frau Antje is in Duitsland een graag geziene tante aldus een bericht op Duitslandweb.nl. Ze is het bedenksel van het vroegere Nederlandse Zuivelbureau (nu: Nederlandse Zuivel Organisatie, de brancheorganisatie van onze eigen zuivelindustrie). Antje huppelt alweer de nodige jaren rond in Duitsland maar over haar geboortejaar zijn de Wikipagina's het niet eens (de pagina over Frau Antje meldt 1961 terwijl de pagina over de NZO het heeft over 1953). De website zuivelonline.nl meldt dat het logo 'Frau Antje' uit 1954 dateert maar dat er in 1961 pas een levende persoon werd gekoppeld aan het logo.

De Nederlandse boerenmeid die momenteel Frau Antje speelt is Madeleen Driessen en heeft natuurkunde gestudeerd melden onze blogcollega's van Berlijn-blog.nl.

Antje heeft een eigen Duitse website met recepten, producten en informatie over Holland. Wist u dat we een van de belangrijkste koffiedrinkende landen ter wereld zijn? En dat Hollanders als ze een vlaggenstok met schooltas uithangen zo laten zien dat de zoon of dochter des huizens geslaagd is voor het eindexamen?

Frau Antje maakt in ieder geval zoveel indruk op de Duitsers dat mij laatst gevraagd werd of ze ook in Nederland populair is. Tja.....

Auf Wiedersehen,
Kees

Geen opmerkingen: