vrijdag 22 mei 2009

Hemelvaartsdag. Vaderdag. Drinkdag!

Hemelsvaartdag zit er weer op Duitsland. Dat klinkt alsof het een zware bevalling was. Ja. In ieder geval voor veel jongeren en de politie. In Duitsland valt Hemelsvaartdag altijd samen met Vaderdag. En dat is bijzonder want in landen als Nederland, Oostenrijk, België en de VS wordt Vaderdag in juni gevierd (meestal op de zondag).

De Duitse variant van Vaderdag gaat verder dan alleen vaders. Het draait in algemeen om mannen/jongens en daarom staat de dag ook wel bekend als Herrentag of Männertag. En waar mannen zijn, is blijkbaar ook drank. Want op Vaderdag (en dus ook Hemelvaartsdag) zie je in Duitsland overal mannen en jongens op straat die onderweg zijn en drinken. Traditioneel gezien was Männerdag een dag met wandelingen en uitstapjes waarbij drank een rol speelt. Veel jongeren grijpen de dag aan om met elkaar ergens naar toe te gaan (vergezeld van veel drank).

De politie heeft daarbij de handen vol aan, met name, veel drinkende jongens. De laatste jaren nemen ook steeds vaker jonge meiden deel aan het zuipfestijn. En zoals de laatste tijd wel vaker in het nieuws te zien en horen is, wordt het zogenaamde comazuipen daarbij steeds populairder.

Maar Hemelvaartsdag is voor de meeste Duitsers toch vooral een feestdag waarbij de winkels gesloten zijn. Wel worden op vele plaatsen evenementen georganiseerd (in tegenstelling tot feestdagen als kerstmis, pasen en pinksteren wanneer er in Duitsland commercieel gezien niets te doen is).

Auf Wiedersehen.

Kees

Geen opmerkingen: