maandag 3 december 2012

Kerstvoorbereidingen in Duitsland begonnen

Het eerste Adventsweekend is achter de rug en dat betekent voor veel Duitsers de start van de voorbereidingen op Kerstmis. En dan heb ik het over kerstkoekjes bakken, de buitenkerstboom opzetten, de adventskrans op tafel, de adventskalender aan de muur en de opening van de eerste kerstmarkten.

Een oude familietraditie is het om gezamenlijk een grote hoeveelheid kerstkoekjes, de zogenaamde Plätzchen, te bakken. Koekjes in allerlei vormen en meestal rijkelijk versierd.
Natuurlijk zijn de laatste jaren veel supermarkten en bakkers een geduchte concurrent geworden van deze huiselijk bezigheid. Maar veel Duitsers houden deze traditie in ere. Niet alleen omdat het goedkoper maar ook veel gezelliger en daarmee een onderdeel van de adventstijd. Ze halen in het eerste adventsweekend de bakspullen (zoals verschillende vormpjes) te voorschijn om de heerlijkste en bont versierde koekjes te bakken. Een hoeveelheid zoetigheid die mee moet tot over de kerstdagen. Want het is gebruikelijk dat deze koekjes ook een plaatje krijgen op de zogenaamde Bunte Teller. Op kerstavond (24 december) krijgt ieder kind een schaaltje/bord vol met suikergoed, chocolade en koekjes.

Na acht jaren Plätzchen kopen bij de bakker, vond ik het nodig om zelf ook maar eens aan het bakken te slaan. Want de oliebollen die ik enkele jaren geleden voor mijn Duitse kennissen maakte, waren oké traditonele kerstkoekjes werden toch meer op prijs gesteld.

Kees



1 opmerking:

Anoniem zei

Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon
on a daily basis. It's always exciting to read articles from other authors and use something from other sites.

Stop by my weblog: quantrim scam