woensdag 5 december 2012

Sinterklaas in Duitsland

Het heerlijk avondje is weer aangebroken! En terwijl traditioneel getrouw de gemoederen in Nederland rondom Zwarte Piet de afgelopen dagen weer flink opliepen, wordt Sinterklaas ook in Duitsland gevierd maar zonder de verhitte discussie rondom de knecht van de Sint.

Jazeker, Sinterklaas komt ook in Duitsland. Ik schreef daar al eerder over in een blogbericht op 6 december 2008. De Nederlandse versie van Sinterklaas wordt gevierd in de Duitse plaats Blomberg en Potsdam. Beide steden hebben een band met Nederlanders.

In Blomberg zat vroeger een Nederlandse kazerne en sindsdien is de intocht van Sinterklaas vaste prik in deze plaats 31 km ten zuidwesten van het bekende Hameln. Vorig jaar gingen we er even kijken. Een leuk evenement waarbij de ontvangst van Sinterklaas geheel in Nederlandse sfeer was. Met een optocht bestaande uit Sinterklaas in een koets, veel zwarte pieten en een drumband speciaal overgevlogen uit Nederland. Maar omdat Sinterklaas in Duitsland verbonden is aan de adventstijd, konden de Zwarte Pieten er niet omheen om met de kinderen ook kerstliedjes te zingen.

In Potsdam wordt Sinterklaas gevierd in de Hollandse wijk van die stad. Een historisch deel van Potsdam bestaande uit meer dan 100 huizen naar Hollands voorbeeld, gebouwd door Hollandse werklui. En ook hier een heuse aankomst van de Goedheiligman maar dan met de boot in plaats van de koets. Enige verschil met Nederland is dat de Sint en Pieten na 5 december aankomen, komende zaterdag om precies te zijn. Dus wie nog een Sinterklaas Afterparty wil bezoeken, kan komend weekend in Potsdam terecht.

Maar in bepaalde delen van Duitsland wordt Sinterklaas op z'n Duits gevierd. En dat betekent een directe koppeling met de adventstijd. En als een feest waarbij de kinderen vooral veel snoepgoed krijgen en eigenlijk geen cadeautjes. Met name in Beieren en de Eifel komt Sinterklaas voor. De figuur Sinterklaas die ze daar kennen vertoont zeer veel overeenkomsten met de Sint die we in Nederland kennen. Het grote verschil is zijn knecht. Want Zwarte Piet kennen ze daar niet. Daar heet zijn handlanger Knecht Ruprecht of Krampus. Beiden staan oorspronkelijk symbool voor de slechterik of duivel die stoute kinderen bestraft!

In het Berchtesgadener Land, de punt van Beieren ten zuidwesten van het Oostenrijke Salzburg, heten de knechten van Nikolaus 'Buttnmandl'. In een eeuwenoude traditie vergezellen zij de Goedheiligman rond de 5e en 6e december. En in tegenstelling tot Nederland zijn Buttnmandl, Krampus en Knecht Ruprecht als de helpers van de Sint daar niet zwart. En dat scheelt weer discussie zoals die ieder jaar in Nederland weer terug keert.

Kees

Geen opmerkingen: