dinsdag 20 november 2007

Kerstmarkten big business!

Duitsland is hét land van de kerstmarkten! In de periode voor kerst zijn er vele honderden zogeheten Weihnachtsmärkte in Duitse steden en dorpen. Volgens een bericht van het 'Bundesverband Deutscher Schausteller und Marktkaufleute' (uit 2005) zo'n 2.500 stuks om precies te zijn. En daar gaat heel wat geld om. Kerstmarkten zijn big business voor de Duitse economie. Zo'n 160 miljoen bezoekers besteden 4,85 miljard Euro omzet wat neer komt op ongeveer € 31,- per persoon. Dit is dan wel inclusief alle kosten (zoals vervoer, verblijf, geschenken en eten/drinken). Op de Kerstmarkt wordt daadwerkelijk maar € 11,66 uitgegeven. Het meeste geld besteden de bezoekers aan eten en drinken gevolgd door kerstartikelen. De kraampjes en handelaren doen in die laatste weken goede zaken. Van hun totale jaaromzet komt een vierde voor rekening van de Kerstmarkten.

Tijdens het weekend van de 1e Advent, zondag 2 december, gaat het Kerstmarktenseizoen officieel van start. De meeste sluiten hun poorten in het weekend voor Kerst. De trend is de laatste jaren wel dat steeds meer kerstmarkten doorgaan tot de dag voor kerst en/of zelfs open zijn tussen Kerst en Oudejaarsdag.

Kerstmarkten zijn bij Nederlanders populair alhoewel bezoekcijfers niet te vinden waren. Van het totaal aantal kerstmarktgangers in Duitsland is het buitenlandse aandeel echter zeer klein met 2%. Het grootste deel van de bezoekers (49%) komt gewoon uit de plaats waar de Kerstmarkt gehouden wordt.

Kerstmarkten zijn iets typisch Duits. De meeste van de ongeveer 2.500 markten die in Duitsland worden gehouden zijn niet oud. Ze ontstonden de afgelopen 30 jaar, gelijk met het ontstaan van voetgangerszones in de Duitse steden. Maar voor een kleine aantal is het zeker een traditie die ver terug gaat. Een van de oudste Kerstmarkten staat in Dresden (Striezelmarkt) die dateert van 1434. Ook die van Augsburg gaat ver terug (1498).

Het lijkt allemaal zo gezelligheid en gemoedelijk maar de organisatie van de plaatselijke Kerstmarkt is toch vooral onderdeel van de citymarketing. Met andere woorden: 'hoe krijgen we zoveel bezoekers naar onze stad met als doel om omzet te generen'.

Omzet of niet. Voor een Kerstmarkt moet je naar Duitsland! Overzichten zijn er genoeg te vinden op het internet. Een goede start is de pagina van het Duits verkeersbureau. Later op deze Weblog meer informatie over Kerstmarkten en tips voor sfeervolle bezoeken! Auf Wiedersehen! Kees.


(foto's zijn gemaakt in december 2005 in Goslar. Copyright Messer/Scotscorner)

Geen opmerkingen: