zaterdag 24 november 2007

Tips voor kerstmarktenbezoek

Het kerstmarktenseizoen gaat zo langzamerhand van start. De vraag is natuurlijk "welke kerstmarkt gaan we dit jaar bezoeken". U kunt natuurlijk het gros van de Nederlanders achterna die bussenvol richting de kerstmarkten vlakover de grens trekken. Favoriete steden bij de reisgezelschappen zijn de kerstmarkten van Düsseldorf, Köln en Aachen. Alhoewel de steden Münster, Oldenburg, Duisburg, Oberhausen en Emmerich ook bij veel Nederlanders in de smaak vallen. Maar misschien is het leuker om eens iets nieuws en/of bijzonders uit te proberen. Maar deze liggen wel wat verder weg en zijn het beste te combineren met een weekendje weg.

Bijvoorbeeld de Noord-Duitse stad Lübeck. Een zeer sfeervolle Hanze-stad met de beroemde Holstentor (zie foto). Lübeck is van oorsprong de stad van marsepein en de beroemdste fabrikant is Niederegger (museum in de binnenstad). De stad kent vele steegjes en pleintjes en leent zich uitstekend voor sfeervolle avondwandelingen. Wie goed kijkt kan soms vleermuizen zen vliegen door de straatjes.

Wat dichterbij liggen Minden en Bückeburg. Beide steden liggen op zo'n 1,5 uur rijden van Enschede. De kerstmarkt bevindt zich in de kleine maar sfeervolle binnenstad. Een bezoek aan Minden kan het beste gecombineerd worden met het nabij gelegen Bückeburg. Deze kleine stad is de residentie van het vorstendom Schaumburg-Lippe (Schaumburg-Lippe was tot 1946 een zelfstandige staat binnen Duitsland). Rondom Slot Bückeburg (een bezoek meer dan waard) vindt van eind november/begin december Weihnachtzauber plaats. Overigens is het van Bückeburg en Minden niet ver naar de historische stad Hameln (bekend van de Rattenvanger).

Wie echt iets bijzonders zoekt, en het sneeuwt in Duitsland, kan het beste nog oostelijker reizen. Bijvoorbeeld richting Goslar (80 km ten Zuid-Oosten van Hannover). Een sfeervolle stad met een gezellige kerstmarkt. Vergeet ook geen kijkje nemen bij de Kaiserpfalz (een historisch gebouw dat vooral in de avonduren er mooi bij ligt), dat samen met de binnenstad van Goslar en de Rammelsberg (mijnbouwmuseum) tot de Cultuurerfgoedlijst van de Unesco behoort.

Vanuit Goslar is het maar een kleine sprong naar de Harz. Een fantastisch gebied met veel bossen, bergen, gezellige plaatsen en rijke historie in het voormalige Oost-West Duitse grensgebied. Bezoek de interessante steden Wernigerode of Quedlinburg. Deze laatste stad heeft een zeer sfeervolle kerstmarkt (Quedlinburg staat ook op de Cultuurerfgoedlijst en maakt de stad tot een historisch feest!!). Wie de Harz bezoekt, moet een ritje maken met een van de stoomtreinen van de Harzer Schmalspurbahnen (HSB). Wanneer de Harz in de sneeuw ligt is een trip met de stoomtrein van het station Drei Annen Hohne of Schierke naar de top van de Brocken een aanrader. Deze hoogste berg van Noord-Duitsland was tot 1989 een Russisch spionagestation maar tegenwoordig een geliefd doel van toeristen. Ga omhoog met de stoomtrein en wandel terug naar beneden. Een onvergetelijke trip als er sneeuw ligt!!!!

In een volgend bericht kom ik terug op Kerstmarkten in andere delen van Duitsland.

Auf Wiedersehen. Kees.



(Foto's: 1). Goslar 2). Holstentor Lübeck, 3). Goslar en 4). spoorlijn Schierke-Brocken. Copyright: Messer/Scotscorner)

1 opmerking:

B.a.b.z zei

Vergeet in Goslar ook niet even het prachtige klokkenspel op de markt te aanschouwen. Ieder uur komen de mijnwerkers tevoorschijn!!!

Enne vleermuizen zie je 's avonds ook bij mij door de straat vliegen in Groningen.