zaterdag 8 augustus 2009

Nieuwe U-Bahnlijn voor Berlijn




Vandaag is weer een klein stukje geschiedenis geschreven in De Duitse hoofdstad. Voor het eerst sinds 20 jaar heeft Berlijn er weer een nieuwe metrolijn bij. Alhoewel het maar om een stukje gaat van 1,8 km lang en een enkele rit knap 3 minuten duurt, ligt de lijn op historisch grondgebied.

De ondergrondse, Linie U55, verbindt het Hauptbahnhof (centraal station) van Berlijn met de Bundestag (ondergebracht in de beroemde Reichstag) en het, voorlopige, eindpunt Brandenburger Tor. Dit U-Bahn station is geheel nieuw en ligt naast het, al in 1936, gebouwde S-Bahnstation Unter den Linden. Om verwarring te voorkomen onder de reizigers is de naam Unter den Linden sinds vandaag verdwenen uit de lijst met stationsnamen en heet ook het oude S-Bahnstation nu Brandenburger Tor. Als de U55 later wordt verlengd naar Alexanderplatz zal verderop aan de beroemde allee een nieuw station "Unter den Linden" worden gebouwd.

En daarmee komt er einde aan stuk historie. Want het station Unter den Linden was als geisterbahnhof (spookstation) tijdens de koude oorlog verboden voor publiek. De toegangen werden eenvoudig dichtgemetseld omdat deze te dicht bij de Berlijnse Muur waren gelegen. Het station was daarmee ook voor U-Bahntreinen verboden gebied.

Welk publiek overigens gebruik gaat maken van de nieuwe ondergrondse U55 is voor critici een groot vraagteken. De U55 is met 320 miljoen Euro bouwkosten een van de duurste ondergrondselijnen van Duitsland.
De lijn, die als bijnaam Kanzler-U-Bahn heeft meegekregen, is voor de gewone Berlijner nutteloos omdat hij vanaf het Hauptbahnhof 'nergens heen' voert. Woonwijken liggen er rondom de 3 nieuwe stations niet. Wellicht voor toeristen interessant? Maar die zullen het kleine stukje vanaf het, eenzaam op een vlakte gebouwde, centraal station via de Reichstag naar de Brandenburger liever willen lopen om wat te kunnen zien van de historische grond waarop de bouwwerken staan. Dat kan ook in het U-Bahnstation Branderburger Tor dat ingericht is als 'museum' waar aan de hand van foto's en videoschermen volop aandacht is voor koude oorlog en de Berlijnse Muur. Iets wat sowieso steeds meer als een toeristische trekpleister wordt gezien in Berlijn. Want Berlijn staat symbool voor deling tussen Oost en West. "En met de bouw van de U55 zijn het voormalige Oosten en Westen weer een stukje samengesmolten", aldus de verslaggever van een Berlijnse krant.

Auf Wiedersehen.

Kees Westerkamp

1 opmerking:

mijnburo zei

Leuk bericht Kees, met plezier gelezen je verhaal over de U-Bahn en de video bekeken. Ik neem aan gezien de url van je Blog dat je deze zomer volledig in Dld. bent gebleven.