
De Duitsers slaan heel wat chocolade achterover. Per persoon wordt jaarlijks zo'n 8,9 kilo gegeten. Dat is aanzienlijk meer dan in Nederland waar per persoon 3,2 kilo chocola wordt gegeten. De wereldranglijst wordt overigens aangevoerd door de Zwitsers met iets meer dan 10 kilo per persoon (de Britten staan met 9,8 kilo op de 2e plaats gevolgd door de Duitsers).
Mijn voorkeur is de laatste jaren veranderd. Steeds vaker ontdek ik bijzondere merken en laat ik de gangbare merken staan alhoewel deze aanbieders ook lekkere soorten hebben. Wie binnenkort in Duitsland is, raad ik dan ook aan wat chocolade mee te nemen voor tijdens de Paasdagen of zomaar als geschenk voor familie of vrienden.

Maar er zijn ook diverse merken te koop in Duitsland die voor zowel Nederlanders maar ook Duitsers redelijk

Erfurt was ook de stad waar we op de Krämerbrücke tegen de chocolaterie Goldhelm aanliepen. Een piepklein winkeltje waar de eigenaren zelf bonbons en chocoladetabletten vervaardigen. Allemaal heerlijke producten! De winkel beschikt over een webshop zodat liefhebbers niet iedere keer naar Erfurt moeten om chocolade in te slaan (wat overigens geen straf is want Erfurt is een stedentrip meer dan waard, zeker in de maand december als er een grote kerstmarkt wordt gehouden).
Het gigantische aanbod is voor iedere chocoladeliefhebber een walhalla maar ook een beproefing. Want terugkeren zonder een goed gevulde boodschappentas is haast onmogelijk. Dus voor de Paasdagen toch maar een dagje richting onze Oosterburen of webshoppen bij de diverse merken!
Auf Wiedersehen!
Kees
(de consumptiecijfers hebben betrekking op 2006 en zijn afkomstig van CAOBISCO, een organisatie met 1800 aangesloten bedrijven uit de Europese Gemeenschap die chocolaproducten, koekjes en zoetwaren produceren)