maandag 18 augustus 2008

Berlijn: Dönerhoofdstad van Duitsland!

De Duitsers staan bekend om hun Bratwurst maar de Döner Kebab is net zo populair! Wie overigens dacht dat de Döner Kebab, zoals deze bij een van de vele Döner-stands te krijgen is, uit Turkije komt heeft het mis. In Berlijn is ie geboren en Mehmet Aygün is de uitvinder.

Aygün werkte als 16-jarige bij zijn oom in de zaak in Berlin Kreuzberg. Daar kwam hij in 1971 op het idee om een 'Döner To Go' of ookwel de 'Döner Sandwich' te serveren die qua smaak ook wat meer paste bij de Duitse consumenten. Zo ontstond een broodje gemaakt van open gesneden Fladdenbrood gevuld met gemarineerd vlees, rode kool, sla en een saus van yoghurt en knoflook. Het voldeed aan de vraag om een Döner Kebab mee te nemen om onderweg op te eten. Het werd zo populair dat de 'Döner To Go' onderdeel is geworden van de Duitse cultuur!

Inmiddels is Mehmet Aygün wat ouder. Hij bezit een keten van enkele Turkse restaurants in Berlijn, 'Hasir' genaamd, waarvan de hoofdzaak nog steeds in Kreuzberg gevestigd is. Voor zowel Duitsers als Turken hét adres voor niet alleen een goede Döner Kebab maar ook andere Turkse specialiteiten.

Döner Kebab is big business in Duitsland. Alleen Berlijn telt al 1600 Dönerstands (in heel Duitsland meer dan 10.000). De omzet van al die zaken is meer dan die van MacDonalds en Burger King in Duitsland samen!

Het land exporteert zelfs vlees naar Nederland en Turkije. En dat wordt scherp in de gaten gehouden. Sinds begin jaren '90 is wettelijk voorgeschreven welke samenstelling het vlees mag hebben dat de consument in zijn/haar Döner Kebab krijgt voorgeschoteld. Dat is wel nodig wat Duitsland kende de laatste jaren enkele roemruchte vleeschandalen, de zogenaamde Gammelfleisch Skandalen.

Ook de prijs van de Döner Kebab is regelmatig onderwerp van gesprek. Wat mag een goede Döner Kebab kosten en wanneer loop je risico op rommel. Feit is dat in Berlijn de concurrentie tussen de stands zo hoog is dat er flink met de prijzen gestunt wordt en je voor een Döner minder betaalt dan in andere steden. Maar experts geven als richtprijs zo'n 2,50 tot 3 Euro aan. Alles wat daaronder zit, is verdacht.

Wie echter geen risico wil lopen gaat naar een van de zes zaken van Aygün. Want hij houdt zijn reputatie graag hoog.

Auf Wiedersehen!

Kees

Geen opmerkingen: