Gewoon bij de fietsenwinkel om de hoek huren we voor 9 Euro per dag tweewielers. Maar het kan ook bij speciale fietsverhuurzaken of de Duitse Spoorwegen (deze fietsen vind je door de hele stad en kun je tegen betaling meteen meenemen. We twijfelen echter wel aan de comfortabelheid als het gaat om echt een stuk fietsen met als doel de stad te verkennen).
Onze eerste fietsmiddag staat in het teken van Berlin Mitte en met name de herinneringen aan het Berlijn van tijdens de tweede wereldoorlog. Vanuit Schöneberg (waar ons appartment zich bevindt) gaat het richting de ambassadewijk van Berlijn en het muziekinstrumentenmuseum. We stoppen kort in het Sony Center en via het Technikmuseum fietsen we naar het Anhalter Bahnhof (waarvan alleen de voorgevel nog overeind staat).
We besluiten op zoek te gaan naar de plaats waar tussen tijdens de tweede wereldoorlog de Neue Reichskanzlei (gebouwd in 1938/1939) en de Hitlerbunker stonden (hoek Voßstraße / Wilhemstraße) (zie ook bijzonder project met grafische beelden). Op weg er naar toe treffen we in de Niederkirchenerstraße (zijstraat van de Wilhemstraße) een interessant openlucht museum (zie deelfoto in dit bericht) dat herinnert aan de dictatuur van Nazi Duitsland (toegang tot dit museum gratis!).
Via de gebouwen van enkele huidige Bundesländer (aan de 'In den MinisterGärten') komen we bij het Holocaust Monument en het Homo Monument (tegenover elkaar). Van daaruit is het maar een klein stukje naar de Deutscher Bundestag (Reichstag), Brandenburger Tor en Pariser Platz (met o.a. het in glorie herstelde luxe Hotel Adlon en de recent geopende Amerikaanse Ambassade).
Bij Bahnhof Friedrichstraße stoppen we voor een koffiebreak bij de Amerikaanse keten Starbucks. We concluderen dat deze in Duitsland zich alleen bevindt in Berlijn en een aantal in het Westen gelegen Duitse steden (hebben de Amerikanen Oost-Duitsland nog niet ontdekt?) en verbazen ons voor de zoveelste maal dat we in Nederland nog niet echt kunnen genieten van deze uit Seatle afkomstige koffieketen. Via de Friedrichstraße en de Gendarmenmarkt gaat het terug naar Schöneberg.
Tijdens de tweede fietsdag staan de Wannsee en Potsdam op het programma. Om wat tijd te besparen reizen we per trein van station Zoologischer Garten naar station Wannsee. Vanaf dit station fietsen we door de wijk met de villa (tegenwoordig museum) die bekend werd tijdens de tweede wereldoorlog door de Wannseeconferentie. Vandaar gaat langs de oevers van de Wannsee, een groot meer, richting Glienickerbrücke (vroegere grenspost tussen Oost- en West-Duitsland en bekend geworden als uitwisselingspunt van spionnen, militairen en diplomaten tussen de DDR en de BRD). Via de brug fietsen we Potsdam binnen en uiteraard brengen we een bezoek aan het Holländisches Viertel (een kleine wijk met een Hollandse uitstraling, gebouwd 1733-1740). Vervolgens maken een rondje om het prachtige Sanssouci waar vele mooie gebouwen te zien zijn. Uiteraard Slot Sanssouci zelf maar ook een echte Nederlandse windmolen en diverse prachtige landhuizen en paleisjes zijn daar te vinden. Via de binnenstand van Potsdam (met nog duidelijk enkele huizen in DDR-staat) gaat het naar het station van Potsdam waar wij de trein terug naar Berlijn nemen.
Auf Wiedersehen!
Kees
(alle foto's copyright Kees Westerkamp, 2008)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten