woensdag 18 augustus 2010

Freiburg, stad van "minigrachten"

Het ziet er een beetje gek uit die “minigrachten” in de straten van de Zuid-Duitse stad Freiburg. Is het kunst? Een moderne vorm van regenwaterafvoer? Of toch iets anders?

De universiteitsstad Freiburg straalt een gezellige sfeer uit. Gelegen tegen de heuvelen van het Schwarzwald (Zwarte Woud). Door haar ligging heeft Freiburg een mild klimaat. Het gevolg is dat de stad weinig sneeuwzeker is en men daarvoor de bergen van het Schwarzwald in moet. Een stad met een compact centrum waarin, met name buiten de zomermaanden, de hoeveelheid studenten opvalt. En dat betekent weer veel boekwinkels en cafés.

Wie de stad voor de eerste keer bezoekt valt direct het kanalensysteem op. Ondiepe (ongeveer tussen de 15 en 30 cm) en niet te brede (hooguit 30 tot 50 cm) gleuven in de straten waardoor constant water stroomt. Op het eerste gezicht “minigrachten” die een wat artistieke uitstraling hebben.

De zogenaamde Freiburger Bächle zijn al erg oud. De eerste dateren uit de 12e eeuw en hadden als doel de waterverzorging van de stad. Met de ingebruikname van moderne drinkwatersystemen nam het belang van de Bächle af. Maar aan het einde van de tweede wereldoorlog bewees het systeem haar nutheid door bluswater aan te leveren voor het bestrijden van stadbranden als gevolg van bombardementen. In totaal ligt er aan 15,5 km aan Bächle door Freiburg.

Tegenwoordig hebben de Bächle geen ander doel dan te dienen als ‘warzeichen’ (kenmerk) van Freiburg. Onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de stad.

Auf Wiedersehen.

Kees

Geen opmerkingen: