dinsdag 24 augustus 2010

Fürst Ernst is hier!!


Het is feest bij ons in de regio. Want ons 'ministaatje' Schaumburg, tegenwoordig onderdeel van het bundesland Niedersachsen, bestaat 900 jaar. Onder het motto 'Der Schaumburger Friede' brengt Fürst Ernst een staatsbezoek van twee weken aan diverse plaatsen in Schaumburg.

Wie vraagt u? Fürst Ernst zu Holstein-Schaumburg! Maar die leeft toch al zo'n 400 jaar niet meer? Klopt. Het is een toneelspeler die in de huid van Fürst Ernst is gekropen. Samen met een groot aantal andere toneelspelers vormt de vorst een groep waarmee hij zijn land bezoekt. Afgelopen vrijdag kwam hij aan in het plaatsje Steinhude. Tijdens het afgelopen weekend was de vorst in Düdinghausen (onder andere bij mijn stamrestaurant Zur Erholung), in Stadthagen (waar de Fürst als kind naar school ging) en Rinteln. Komend weekend is hij is te zien in Obernkirchen en zijn voormalige woonplaats Bückeburg.

Fürst Ernst zu Holstein-Schaumburg (1569-1622) regeerde over Schaumburg van 1601 tot zijn dood. Omdat er geen mannelijke troonvolger was werd Schaumburg in 1640 opgedeeld in een Grafschaft Schaumburg (met Rinteln als hoofdstad) en een Grafschaft (later ook Fürstentum) Schaumburg-Lippe (met Bückeburg als hoofdstad).

Een officiële staat is Schaumburg al lang niet meer. In 1918 raakte de toenmalige Fürst Adolf II. zijn macht en land kwijt (net als vele andere Europese staatshoofden hun troon kwijtraakten). Schaumburg-Lippe werd een Freistaat en na de tweede wereldoorlog ging het op in het nieuwe bundesland Niedersachsen.

Wapen van Schaumburg (bron: Wikipedia)
Toch is de voormalige vorstenfamilie altijd een belangrijke rol blijven spelen in Schaumburg-Lippe. Het prachtige Slot Bückeburg (te bezichtigen) in de stad Bückeburg wordt nog immer 'vorstelijk' bewoond door nazaten van de familie zu Schaumburg-lippe. Momenteel 'regeert' Alexander zu Schaumburg-Lippe en doet dat commercieel niet onverdienstelijk. Het vorstendom was al nooit financieel slecht bedeeld, maar onder Alexander is slot Bückeburg, naast de openstelling voor publiek, het gehele jaar door middelpunt van diverse evenementen. Waaronder klassieke concerten, een landpartie (soort zomerfeest) en een zeer sfeervolle kerstmarkt (Weihnachtszauber). Daarnaast kent het slot een eigen rijschool.

Vlag van Schaumburg (wit-rood-blauw)
Der Schaumburger Friede wekt wel wat verbazing. Want de indruk zou kunnen ontstaan dat Schaumburg is ontstaan uit een oorlog. Maar niets is minder waar. Wat wel de oorsprong is van het begrip 'Schaumburger Friede' blijft wat vaag. Maar dat mag de feestpret niet drukken. Want Schaumburg, sinds 2004 ook een beetje mijn thuisland, mag best wel wat promotie gebruiken. Want het is een afwisselend 'staatje' zowel qua landschap (Schaumburg is erg heuvel- en bergachtig. Noordelijk van Schaumburg is Duitsland zo plat als een dubbeltje, op na de ophoging iets ten noorden van Hamburg dan) als op gebied van toeristische mogelijkheden. Nederlanders zijn vooral in de zomermaanden te vinden in en om Rinteln (Weserbergland) maar het noorden van Schaumburg is voor veel buitenlandse toeristen nog onontdekt. Maar daar kom ik later op terug.

Auf Wiedersehen.

Kees

Geen opmerkingen: