donderdag 12 augustus 2010

Bamberg zeer de moeite waard!

Ja, ja, Bamberg is een plaatje. Niet voor niets betiteld als Unesco Werelderfgoed. Oké, als ik op het station aankom maakt de stad niet meteen een indrukwekkende indruk. Maar als ik even het stationsplein en de straat van het station naar de binnenstad laat voor wat het is, wordt als snel duidelijk dat ik met een pareltje te maken hebben. Zoals ik, gisteren, al schreef heeft Bamberg weinig geleden onder de zware luchtaanvallen van de geallieerden. Over dit onderwerp verscheen in Der Spiegel van 17 mei (nr. 20) van dit jaar een zeer interessant artikel. Met name de bijbehorende kaart van Duitsland met de belangrijkste steden en het ingetekende verlies aan woningen spreekt boekdelen. In steden als Bamberg, Göttingen, Erfurt en Regensburg is veel bewaard gebleven en dat maakt deze steden echt de moeite waard voor een bezoek.

Je waant je in Bamberg enkele honderden jaren terug in de tijd. Alleen de vele auto’s en de overdaad aan verkeersborden ontneemt het zicht aan mooie fotomotieven. De stad is gebouwd op 7 heuvelen en dat is duidelijk te bemerken als ik de stad wandelend doorkruis. Het levert idyllische scènes en vergezichten op. Hoogtepunten zijn absoluut het Rathaus dat op een brug in de rivier de Regnitz is gebouwd en de kerk en het klooster op de Michaelsberg. Maar de stad kent ook vele prachtige kerkjes en huizen in kleine straatjes en steegjes en die door de hoogteverschillen, als gevolg van de zeven heuvels, een lust zijn om te bezoeken en te bekijken.

Wel valt het enorme aandeel aan Italiaanse restaurants op. Met veel moeite is een echt Frankische restaurant te vinden. Bamberg is ook een stad waar de grote winkelketens nog niet overmatig aanwezig zijn. Oké, er is een Karstadt (warenhuis), een Schlecker (drogist) en een Tschibo (koffie en kleine huishoudelijke artikelen) maar een overdaad aan kleine zelfstandige en veelal gespecialiseerde winkeltjes valt op. Met name de vele juweliers en antiekzaken. Duidelijk is te merken dat Bamberg van oorsprong een rijke stad is, niet in de laatste plaats door het feit de stad een van de oudste bisdommen in Duitsland is.

Het bezoek aan Bamberg duurt nog geen 24 uur. De treinreis door Duitsland gaat verder naar de grensstad Passau, gelegen aan de schöne blaue Donau.

Auf Wiedersehen.

Kees

Geen opmerkingen: