maandag 23 augustus 2010

Op staatsbezoek bij Bundeskanzlerin Merkel

Kanzlerambt van de voorzijde
Het was een unieke gelegenheid om het imposante 'werkpaleis' van Bundeskanzlerin Angela Merkel eens te bezoeken. Afgelopen weekend was er Open Huis in het Kanzleramt in Berlijn. We konden zomaar naar binnen en een kijkje nemen achter de schermen. Er was opvallend weinig publiek zondagmiddag, dus geen rijen voor de ingang. Rugzak afgeven, door de veiligheidscontrole en naar binnen dus.

Tijdens de verhuizing van de Bundestag (het Duitse parlement) van Bonn naar Berlijn, kwam natuurlijk al snel de vraag waar het nieuwe 'kantoor' van de Bundeskanzler zou moeten staan en vooral hoe het eruit zou moeten zien. Het was  Bundeskanzler Helmut Kohl die het initiatief nam voor het huidige gebouw (de bouw startte in 1997). Hij kon er zelf nooit in werken omdat hij voor de oplevering vertrok en werd opgevolgd door Gerhard Schröder.

Het Bundeskanzleramt is vooral een gebouw waar gewerkt en officieel ontvangen wordt. Er is een kleine woning maar die wordt maar zelden gebruikt. Angela Merkel woont elders in Berlijn en haar voorganger Gerhard Schröder gebruikte de woning alleen tijdens de werkweek. Hij bleef officieel wonen in zijn geliefde Hannover (waar hij soms ook regeringsleiders ontving). Het was overigens geen geheim dat Bundeskanzler Schröder geen 'fan' was van het nieuwe Bundeskanzleramt omdat hij te groot en pompeus vond.

Afgelopen weekend kon iedereen dus een kijkje nemen in indrukwekkende gebouw aan de rivier de Spree en gelegen schuin tegenover het Reichstaggebouw.Ook het park (te bereiken met de speciale brug over de Spree) kon bezocht worden. Voor de gelegenheid was ook de regeringshelikopter te bezichtigen. Wie op tijd was, kon zelfs door Angela Merkel zelf verwelkomd worden. Helaas moet ik daarvoor een nieuwe afspraak maken.


Auf wiedersehen

Kees

Geen opmerkingen: