maandag 16 augustus 2010

München, deel 2: Een Lederhose past iedereen!

Beieren is het land van de lederhosen en München is dus geen uitzondering. Ik heb in één weekend al meer lederhosen in München gezien als tijdens tien jaar carnaval in Nederland. Lederhosen zijn een serieuze aangelegenheid. Zeker in de landelijke gebieden dragen jongens al vroeg lederhose (tijdens een uitstapje naar de Allgäuer Festwoche in Kempten blijkt dit). Wie dus naar het Oktoberfest in München wil (start eind september) en het wat traditioneler wil, kan in lederhosen gaan. Maar hoe voorkom je dat je als een clown gaat?

Het is niet lastig om een lederhosenwinkel te vinden München alhoewel het aanbod aan zaken in de binnenstad niet overweldigend is. De kwaliteit en dus de prijzen lopen nogal uiteen. Voor goedkope lederhosen, en vaak ook van mindere kwaliteit, kun je terecht bij trachtenoutletwinkels die her en der in de stad zitten. Maar dit zijn soms winkels die maar kort op een bepaald adres zitten. Bij ontevredenheid dus niet zo handig. En bovendien krijg je bij terugbrengen een tegoedbon en niet je geld terug.

Beter af ben je bij de warenhuis Karstadt en, de luxere variant, Oberpollinger. Daar verkopen ze lederhosen, de bijbehorende wollen trachtenvesten, de passende kniesokken en leren jasjes. Voor een complete outfit dus prima, maar reken op minimaal 150 tot 250 Euro voor een lederhose.

Voor de echte liefhebbers zijn er natuurlijk de speciaalzaken. Bijvoorbeeld de winkel Lederhosenwahnsinn van Herbert Lipah. Gelegen in een buitenwijk van München (in een woonkazerne gebouwd in de jaren ’20 van de vorige eeuw) zit zijn piepkleine winkel. Van de grond tot aan het plafond hangen rekken met allerlei soorten lederhosen. Voor de echte fans en die over een gevulde portemonnee beschikken. Maar dan heb je ook wat! Geen wonder dus dat zijn winkel druk bezocht wordt en in binnen- en buitenland bekend is.

Auf Wiedersehen.

Kees

Geen opmerkingen: